Święta, święta i po świętach.
Pomimo naszego dobrego planowania (patrz poprzedni mini-poradnik przedświąteczny), w lodówce nadal pozostało sporo jedzenia. Sernika jednak kupiliśmy za dużo, ciocia przyniosła makowiec, zostały jarzyny, pasztet i wędliny.
Jak uniknąć przejedzenia i marnowania. Oto garść pomysłów na wykorzystanie świątecznych resztek.
Większość produktów można zamrozić, o ile nie były mrożone wcześniej. Mrożenie dobrze zniesie chleb, uprzednio pokrojony na kromki. Można go później, po kromeczce odmrażać, opiekać w tosterze lub zużyć na grzanki do zupy.
Masło, pasztet, wędliny też mogą zostać zamrożone w mniejszych porcjach. Podobnie słodkie wypieki jak: sernik, makowiec, baba drożdżowa, proponuję podzielić i umieścić w zamrażarce.
Zupę można zamknąć w słoikach, wlana na gorąco i mocno zakręcona wytrzyma w lodówce kilka dni czy nawet tygodni. Jeśli cokolwiek zmieści się jeszcze w zamrażarce, też można zamrozić.
Dojrzałe banany, zamrożone w postaci cienkich plasterków będą doskonałą bazą do wegańskich lodów lub sorbetów. Inne owoce podobnie, zamrożone w kawałkach mogą być po odmrożeniu dodatkiem do porannej owsianki lub budyniu, a po zmiksowaniu smacznym i zdrowym smoothie.
Gotowane jarzyny z zupy przeznaczone na sałatkę, na którą po świętach nie możemy już patrzeć, raczej nie zniosą próby w zamrażarce, która i tak już pęka w szwach. Otóż jarzynom można podarować kolejną szansę w postaci pasztecików warzywnych. Gotowe już można zamrozić.
Przepis na resztkowe paszteciki warzywne:
  • jarzyny z zupy (marchew, pietruszka, seler, cebula)
  • ugotowana kasza, cieciorka, fasola, groch itp. – też mogą być inne resztki np. pieczarek
  • pestki słonecznika, dyni
  • przyprawy, zioła, natka pietruszki wg uznania
Wszystkie składniki zmiksować lub dokładnie posiekać do pożądanego stopnia rozdrobnienia. W wersji wegańskiej dodać trochę mielonego siemienia lnianego, w wersji tradycyjnej – jajko. Masę nałożyć do zabezpieczonych przed przypieczeniem foremek do muffinek i piec w zależności od wielkości ok. 30-45 min. w temp. 180 st.